11.24.2014

ご報告:ヒトミズ 麹の酵母とパンづくりの会 workshop on baking bread







栞草にて、ヒトミズ 麹の酵母とパンづくりの会、
2日間にわたり開催しました。


workshop of hitomiz on fermented rice koji yeast rising and bread baking
was held at sihorigusa, twice on 18th, 19th of Nov.




bottled rice koji with filtered water/natural water
to be fermented in fridge and then in room temp.
it will become so sweet then fermented like sparkling soda
it adds sweetness to the bread and helps it rise well.












強力粉、白米麹、塩のみの丸パンと
全粒粉と玄米麹を使って高温で焼き上げたもの
小さな丸パンのクープもきれいにひらきましたよ。
味にもちゃんと個性がでて、どっちも美味しい!

both are only made with
organic flour and fermented organic rice koji and sea salt.
simple but naturally sweet...



























vegan lunch tasted with bit of fermented rice koji: 
please see the hitomiz' page for the detail





ここ最近の寒さのためか、酵母の発酵が思ったように進まず
あらかじめ一次発酵しておいた生地がちゃんと膨らむかちょっと心配でしたが、
おいしく焼けてほっとしました。

普通とはちょっと違う低温発酵の過程や麹酵母の活用法などを
皆さん熱心に聞いてくださって、
終始なごやかな雰囲気のなか進めることができました。


ご参加くださった皆様、またお問い合わせをくださった皆様
ありがとうございました。




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